Stel, Bol.com stopt samenwerking met alle externe Bol.com partners dit jaar?!

Het zal je maar gebeuren... Je verkoopt op Bol.com, je sales zitten in de lift en je maakt mooie plannen voor uitbreiding van je artikelen.

Maar dan: Bol.com kondigt aan te stoppen met het samenwerken met alle Bol.com partners! Oef...

Realistisch? Nee. Maar het kan wel! Bol.com is immers een onderdeel van een beursgenoteerd bedrijf, Ahold NV. En Ahold staat genoteerd aan de Nederlandse en Amerikaanse beurs.

Beursgenoteerde bedrijven zijn in feite eigendom van de aandeelhouders. Dus die kunnen kortgezegd zelf bepalen welke koers Ahold vaart.

Nu verwachten we niet dat dit gebeurt, maar stel.. Amazon.nl groei in Nederland en concurreert steeds meer Bol.com. Bol.com zijn groei stokt en Bol.com komt in een neerwaardse spiraal terecht:

Minder sales & inkomsten bij Bol.com > Minder Bol.com verkopers > Ontslagen bij de Bol.com divisie > Minder aandacht voor bol.com verkopers > Minder sales & inkomsten bij Bol.com > Enzovoorts...

Er kan een moment komen dan aandeelhouders een splitsing of verandering van koers kunnen gaan eisen. En dat dus grote gevolgen hebben voor jou als verkoper.

Wat kan ik hiermee?

Goeie vraag... Waarschijnlijk weinig. Want wat is nu een realistisch alternatief binnen de Benelux voor Bol.com? Feitelijk is die er niet.

Maar Amazon.nl dan?
Ook Amazon.nl niet. Slechts 2% van de verkopers op Amazon.nl zijn Nederlanders, vrijwel alles komt van Chinese, Duitse en Amerikaanse sellers, waar jij waarschijnlijk moeilijk mee zult kunnen concurreren.

Dus wat slim is om te bedenken: Hoe zorg ik ervoor dat ik niet volledig van Bol.com afhankelijk ben? Wat zijn mijn alternatieven?

Genoeg getreur voor nu, op naar de volgende blog post!

// This opens all external links to a new tab